Ev Hayvanlar Uyurkenki duruşumuz bize ne anlatıyor?

Uyurkenki duruşumuz bize ne anlatıyor?

ile Lamia Bachar

Reklam

Herkesin hızlı uyuduğu ve kendini en rahat hissettiği bir pozisyon vardır. Ancak, fiziksel sınırlamalardan bahsetmediğimiz sürece, bunu bilinçli olarak seçmeyiz ve neden bu şekilde uyumayı tercih ettiğimizi açıklayamayız.

Reklam

Psikologların uyku sırasında belirli pozisyonların seçimi konusunda kendi görüşleri vardır. Pratisyen psikolog ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Derneği üyesi Ekaterina Bykony, Sportmaster ile paylaştı.

Uyku duruşu ve ruhsal

durum nasıl ilişkilidir

Uyku, kişinin değişmiş bir bilinç durumunda olduğu bir dönemdir. Uyku sırasında, uyanıkken alınan bilgiler, kişinin bilinçdışı düzeyde olan yaşam deneyimi ile etkileşime girer.

Uyku duruşları ve anlamları

Sırt üstü uyumak

“Bu duruş en açık olanıdır. Sırt üstü uyumak yüksek özgüvene ve kendinizle rahat bir ilişkiye işaret edebilir. Bu uyku pozisyonu kendinizi oldukça güvende ve rahat hissettiğiniz anlamına gelebilir.”

Karnınızın üzerinde uyumak

Bu kapalı, koruyucu duruşun birkaç yorumu olabilir:

Düşük özgüven ve kaygı. Bu duruşu seçen kişiler kendilerini daha az güvende ve daha stresli hissedebilirler.

Koruma ve saklanma arzusu. Karın üstü uyuyan bir kişi kendini savunmasız hissedebilir, kendini koruma ve duygularını başkalarından saklama ihtiyacı duyabilir.

“Sık sık yüzüstü uyuyorsanız ve bu durum rahatsızlık ya da uyku sorunlarına neden oluyorsa, duruşunuzu değiştirmeyi düşünün. Hislerinizi ve duygularınızı bir danışmanla tartışmak, özgüven ve kaygı sorunlarını anlamanıza ve ele almanıza yardımcı olabilir.”

Cenin pozisyonunda uyumak

Yetişkinler de çocuklar gibi kendilerini daha rahat hissetmek için top şeklinde kıvrılırlar.

“Bu, kendimizi sakin ve güvende hissettiğimiz annemizin karnında bulmaya yönelik bilinçaltı bir arzudur.”

Uyku duruşunuz değiştiyse bu size ne anlatıyor

Bir kişinin normal uyku duruşunu değiştirmesinin nedeni önemli yaşam değişiklikleri olabilir.

“İş yerindeki stres seviyesinin artması, sevilen birinin kaybı, taşınma ya da diğer önemli olaylar uyku şeklimizi etkileyebilir. Kişi duygusal baskılarla başa çıkmak için daha koruyucu bir duruşta uyumaya başlayabilir.”

Son zamanlarda alışılmadık bir pozisyonda yatmayı tercih ettiğinizi fark ettiyseniz ve bunun psikolojik sorunlardan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, bu sinyali görmezden gelmeyin. Duygusal durumunuza dikkat edin, kendinizi anlamaya çalışın, bu değişikliklere neyin sebep olduğunu ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi anlamak için sevdiklerinizle veya bir psikologla konuşun.

Hayatta bunun tam tersi, daha olumlu durumlar da vardır. Örneğin, insanlar bir partnerle aynı yatağı paylaşmaya başladıklarında daha açık bir vücut pozisyonu seçerler. “Bu, kişinin kocasının/eşinin yanında, yalnız uyuduğu zamana kıyasla kendini daha güvende ve emniyette hissettiğini gösterir.”

Partnerlerin uyuduğu pozisyonların

bir çiftte uyuyan ilişki hakkında söyleyebilecekleri

– genel olarak, partnerlerin pozisyonlarını ve nasıl birleştiklerini yorumlamak için ayrı bir kaynak.

Yakınlık ve uyum. Partnerler birbirlerine sarılarak, dokunarak, yakın veya yüzleri birbirine dönük bir şekilde uyuyorlarsa, bu yakınlık arzusuna ve birbirleriyle rahatlık hissine işaret edebilir.

Mesafe ve çatışma. Eğer eşler yatağın farklı kenarlarında ya da ayrı yataklarda uyuyorlarsa, bu sadece aralarında var olan bariz çatışmalara değil, aynı zamanda gerçekte henüz fark edilmeyen ya da konuşulmayan, onları birbirlerinden uzaklaştıran faktörlere de işaret edebilir. “Rüyalarda fiziksel yakınlık eksikliği, duygusal yakınlık eksikliğini yansıtabilir.”

Bireysel tercihler. Elbette her zaman uyku pozisyonlarının kombinasyonu psikolojik bir gösterge değildir. Bazen eşler fiziksel rahatsızlık, horlama ya da aralarında uyuyan bir bebek gibi nedenlerle tek başlarına uyuyabilirler. “Çift olarak uyumak koordinasyon gerektirir. Bunu eşinizle tartışın ve her ikisinin de rahat etmesini sağlayacak bir uzlaşma yolu bulmaya çalışın.”

Uyku duruşu psikolojik refahı nasıl etkileyebilir

Uzman psikologlar danışanlarıyla çalışırken uyku ile ilgili konulara çok dikkat ederler. “Uykuya dalma konusunda herhangi bir sorun olmasa bile, danışanlarıma uyku duruşunu analiz etmenin ve bu bilgiyi vücut üzerindeki duygusal, zihinsel ve fiziksel yükü düzenlemek için kullanmanın önemini anlatıyorum. Danışanların uyku duruşları, bir kişinin gününün ne kadar zor geçtiğini, kaygı düzeylerinin yüksek olup olmadığını ve hayatları üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduklarını ortaya çıkarabilir.”

Ancak psikolojik sorunları çözmek için tek başına bu yönteme güvenilmemelidir: “Rahat bir uyku duruşu seçimi, kişinin strese ve duygusal rahatsızlığa uyum sağlamasının bir sonucudur. Ve duruşta kasıtlı bir değişiklik tek başına mevcut sorunu çözmeyecektir. Önemli olan kaygı ve stresin nedenini bulmak ve ortadan kaldırmaktır”.

Genel olarak sağlıklı uykunun fiziksel ve zihinsel sağlık için önemli olduğunu ve uyuduğumuz pozisyonun kalitesini ve süresini etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Uyku yoksunluğu anksiyete ve depresyona neden olabilir.

“Uykunuzun kalitesine dikkat edin. Rahat ettiğiniz bir pozisyon seçin ve diğer konforlu koşulları sağlayın. Doğru duruşta iyi bir gece uykusu, daha iyi bir duygusal esenlik ve uyanıklık sağlayabilir. Uyumlu bir uyku, fiziksel ve duygusal kaynakların yenilenmesine yardımcı olur. Tercih ettiğiniz duruşunuzdaki değişikliklere tepki verin. Rahatsızlık vermeye başlarsa, uykunuzu düzeltmek için bir doktora veya fizyoterapiste görünün”.

Doktor-nörolog, somnolog, tıp bilimleri adayı Irina Zavalko’ya doğru uyku pozisyonlarını

sorduk. Uzmana göre doğru uyku pozisyonları olmadığı gibi yanlış olanlar da var. Ancak bazılarının belirli kontrendikasyonları vardır.

Bunlar şunları içerir:

Gastroözofageal reflü hastalığı. Bu teşhisi olan kişilere yemekten en erken iki ila üç saat sonra yatmaları ve başlarını ve üst gövdelerini yastıklarla yükseltmeleri tavsiye edilir.

Omurga ile ilgili sorunlar. Bunların varlığında, uzmanlar genellikle yüzüstü uyumayı önermemektedir.

Hamilelik, yaklaşık 12 haftalık gebelikten itibaren. Hamile kadınların sıklıkla üzerinde dinlendiği ve uyuduğu at nalı şeklindeki büyük yastıklar, karın bölgesini destekleyerek sırttaki yükü hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda üzerinde dönmelerini de engeller.

Horlama ve bunun sonucunda uykuda nefes durması – apne. Bu sorunların belirtileri, kural olarak, sırt üstü pozisyonda artar ve yan pozisyonda azalabilir veya tamamen geçebilir. Bu gibi durumlarda somnologlar özel ilaçların kullanılmasını önermektedir.

“Sırt üstü uyumaktan vazgeçirmek için karşıtlık terapisi denilen yöntem kullanılır: Sırtınıza, sırt üstü dönmenizi engelleyen bir şey takılır. Bu, pijamaların üzerindeki bir cep veya içinde tenis topu olan bir tişört, engelleyici ve gürültülü bir plastik şişe, dışbükey bir kabartma yapısı olan özel cihazlar – sırt çantaları (İngilizce sırt çantası) olabilir. Bazen hastalar sadece dikenli bir Kuznetsov aplikatörü ile yastık ve silindirler koyarlar. Horlama ve apne sorunuyla mücadele etmek için, kişi sırtüstü yattığında titreşerek ve bipleyerek uyandırmaya başlayan cihazlar bile var – bu sorunun tedavisinde karşıt bileşen çok önemli”.

Şunlar da hoşunuza gidebilir